Menu

piątek, 21 marca 2014

Wegański krem kokosowo-migdałowy



Smakuje jak Raffaello:)


Potrzebujemy:
- 1 puszka białej fasoli,
- 1 opakowanie wiórków kokosowych,
- aromat migdałowy,
- 2 łyżki cukru pudru,
- pół szklanki mleka sojowego.

Zdziwić Was może obecność fasoli. Już słyszę te "Yak, fuj, etc." Niech was to nie zmyli.

Fasola jest o tyle wdzięcznym warzywem, że stanowi bazę zarówno dla słodkich kremów jak i słonych sosów.

Do blendera wsypujemy wiórki kokosowe, odpalamy na 5 sekund. Mieszamy i znów włączamy blender. Wiórki wytrąciły trochę oleju i są bardziej kleiste.

Wtedy możemy dodać fasolę (bez zalewy, opłukaną wodą) wraz z cukrem pudrem, aromatem i mlekiem.

Pstryk i gotowe. Mielimy na gładką masę.




Delektujmy się pysznym kremem. Zarówno na kanapki jak i do ciast.

Mmmm... delikatne jak piórko :)



OUT

2 komentarze:

  1. A czuć tą fasolę? Bo mi osobiście nie przeszkadza ale dla gości chciałam przygotować.

    OdpowiedzUsuń
  2. A co można użyć zamiast cukru pudru?

    OdpowiedzUsuń