Menu

niedziela, 9 lutego 2014

Szarlotkowe love



Nastał ten uroczysty moment na deser. I to nie byle jaki deser. Sypaną szarlotkę z mąki kukurydzianej.

Genialnie chciałam obejść kaszę manną, która jest w oryginalnym wydaniu. Po żmudnych testach w końcu znalazłam super rozwiązanie.


By użyć moich proporcji potrzebować będziemy 6 kokilek (czyli wychodzi 6 porcji).

Oprócz foremek:
- szklanka mąki kukurydzianej,
- pół szklanki brązowego cukru,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 500 gram prażonych jabłek (poszłam na skróty i kupiłam gotowe w słoiku),
- 6 łyżek masła roślinnego.

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier i cynamon. Mieszamy suche składniki.
Do kokilek wsypujemy po 1 łyżce mąki z cukrem i cynamonem.





Po takiej warstwie, dajemy kolejną. Tym razem z jabłek- 2 łyżki. Przykrywamy to trzecią warstwą- suchych składników, również 1 łyżkę.

Na sam wierzch kładziemy na każdą kokilkę łyżkę masła roślinnego.




Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 25 minut w 180 stopniach.

Najlepiej podawać na ciepło, jak schłodzą się foremki. Można też posypać cukrem pudrem!





Enjoy!

OUT


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz