Gdy jestem w rodzinnym domu, to rodzice wręcz wykorzystują
mnie do upieczenia tych pyszności. Nie wzbraniam się, wręcz przeciwnie sprawia
mi to przyjemność. Wszyscy je uwielbiają, a ich zachwyt sprawia mi podwójną
radość.
Na pełne zdrowia batoniki potrzebujemy:
4 szklanki płatków owsianych (w tym orzechy, otręby, pestki
itp.)
Szklanka mąki (może być pełnoziarnista)
Szklanka cukru
2 jajka
Kostka masła lub margaryny
Tabliczka gorzkiej czekolady (może być pół na pół z mleczną)
Aromat waniliowy lub cukier waniliowy
Opcjonalnie: rodzynki, miód zamiast cukru.
Płatki owsiane z orzechami i pestkami podprażamy na suchej
patelni przez około dwie minuty. W między czasie rozpuszczamy masło w garnuszku
i odstawiamy do ostygnięcia. Po
niespełna dwóch minutach przesypujemy płatki do większej miski, dodajemy mąkę, cukier
lub miód i posiekaną czekoladę. Wszystkie sypkie składniki łączymy ze sobą,
dodajemy jajka i ostudzone masło.
Mieszamy całość mikserem lub trzepaczką. Masę
przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy prostokąty.
Jeśli nie chcecie tracić czasu, to łyżką uformujcie ciastka w dowolnej
wielkości. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy
20 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić batony do ostygnięcia. Po
15 minutach możecie posypać je cukrem pudrem lub oblać rozpuszczoną czekoladą w
ulubionym przez Was smaku.
Zabierzcie ze sobą ten przysmak do pracy, na uczelnie. Są idealne na drugie śniadanie :).
Smacznego!
CHILL
Witam. Nominowałam Waszego bloga do Liebster Blog Award, szczegóły tutaj http://www.mojewypiekiinietylko.com/2014/03/liebster-blog-award/ Pozdrawiam. Danusia
OdpowiedzUsuń