Menu

sobota, 22 marca 2014

Owsiane batoniki mocy



Gdy jestem w rodzinnym domu, to rodzice wręcz wykorzystują mnie do upieczenia tych pyszności. Nie wzbraniam się, wręcz przeciwnie sprawia mi to przyjemność. Wszyscy je uwielbiają, a ich zachwyt sprawia mi podwójną radość.


Na pełne zdrowia batoniki potrzebujemy:
4 szklanki płatków owsianych (w tym orzechy, otręby, pestki itp.)
Szklanka mąki (może być pełnoziarnista)
Szklanka cukru
2 jajka
Kostka masła lub margaryny
Tabliczka gorzkiej czekolady (może być pół na pół z mleczną)
Aromat waniliowy lub cukier waniliowy
Opcjonalnie:  rodzynki, miód zamiast cukru.

Płatki owsiane z orzechami i pestkami podprażamy na suchej patelni przez około dwie minuty. W między czasie rozpuszczamy masło w garnuszku i odstawiamy do ostygnięcia.  Po niespełna dwóch minutach przesypujemy płatki do większej miski, dodajemy mąkę, cukier lub miód i posiekaną czekoladę. Wszystkie sypkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy jajka i ostudzone masło.


 Mieszamy całość mikserem lub trzepaczką. Masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy prostokąty. Jeśli nie chcecie tracić czasu, to łyżką uformujcie ciastka w dowolnej wielkości. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy 20 minut.

Po wyjęciu z piekarnika odstawić batony do ostygnięcia. Po 15 minutach możecie posypać je cukrem pudrem lub oblać rozpuszczoną czekoladą w ulubionym przez Was smaku.
Zabierzcie ze sobą ten przysmak do pracy, na uczelnie. Są idealne na drugie śniadanie :).



Smacznego!


CHILL

1 komentarz:

  1. Witam. Nominowałam Waszego bloga do Liebster Blog Award, szczegóły tutaj http://www.mojewypiekiinietylko.com/2014/03/liebster-blog-award/ Pozdrawiam. Danusia

    OdpowiedzUsuń