Uwielbiam połączenie szpinaku z kurczakiem, dlatego też dzisiaj na roladki z kurczaka i szpinakiem.
Na porcję dla 2 osób potrzebujemy:
- 1 pierś z kurczaka,
- pół opakowania mrożonego szpinaku,
- pomidory (użyłam dwóch),
- oliwa z oliwek,
- dwa ząbki czosnku,
- sól, pieprz, papryka słodka (ilość dowolna- najlepszą miarą jest "na oko")
Wskazówka
By łatwiej obrać ząbki czosnku, delikatnie je miażdżymy nożem, wtedy skórka łatwiej się zdejmuje.
Druga wskazówka
By uzyskać ciekawy smak oliwy z oliwek, w naszym wypadku czosnkowy. Na rozgrzaną patelnię wlewamy 2-3 łyżeczki oliwy, dodajemy obrane ząbki czosnku (nie muszą być krojone), po minucie łopatką ściągamy je z patelni. Spalony czosnek nie dodaje uroku, więc ostrożnie by go nie przypiec.
Jeśli mamy już oliwę czosnkową (rozgrzaną!), na patelnie wrzucamy szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem. Niech się pogotuje ok. 7 min. Co jakiś czas mieszamy
W miedzy czasie zajmijmy się filetowaniem piersi z kurczaka. Nigdy nie lubiłam tłuc mięsa, dlatego tłuczek leży zakurzony w szufladzie. Używam noża i kroję wzdłuż pierś. Doprawiam solą, pieprzem i słodką papryką.
Gdy szpinak ugotowany, łyżką nakładam go na kurczaka i zwijam w rulonik/roladkę. Przydadzą się wykałaczki, jeśli nie macie, to lepiej się pomodlić, by się nie rozwaliło ;)
Układamy zwinięte roladki w naczyniu żaroodpornym, ustawiamy piekarnik na 180 st.
W naczyniu (opcjonalnie) oprócz roladek, możemy dorzucić pokrojone w ćwiartki pomidory. Całość skrapiamy oliwą. Można jeszcze raz posypać solą i pieprzem, dodać bazylię, oregano i spokojnie wstawić do piekarnika na 25 minut.
W międzyczasie możesz posprzątać ten bałagan w kuchni;)
Efekt zaskoczył mojego męża, który jak stwierdził, teraz będzie ładnie jadł.
Proponuję podać danie na sałatce. U mnie z papryki i szczypiorku.
Delektujcie się widokiem!
Obiady są zdecydowanie moimi ulubionymi daniami. Szczególnie te mięsne :)
OUT
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz