Menu

sobota, 1 lutego 2014

Podstawy kuchni bezglutenowej- Mąki


Let's start from the begining...

Zaczynając swoją przygodę z dietą bezglutenową, stanęłam przed ogromnym wyzwaniem przygotowania pierwszej Wigilii. Podstawowym daniem u nas w domu są pierogi, a jak wiadomo pierogi to mąka pszenna.
Postanowiłam, więc się pobawić smakami i proporcjami innych dostępnych na rynku typów mąk spożywczych. Jednak ceny są przerażające.

Dlatego też mój pomysł na lepsze zagospodarowanie portfela jak i kasz, ryżu.


Wystarczy, że posiadamy młynek do kawy (w moim wypadku, mam taki vintage, jeszcze z młodości moich rodziców) i kaszę gryczaną , jaglaną, ryż lub ciecierzycę. To co wsypujemy do młynka naprawdę uzależnione jest od tego co chcemy w danym momencie piec. Nic trudnego. Wsypujemy i mielimy, a co najważniejsze cieszymy się hand-made mąką :)


Na zdjęciu od lewej mamy mąkę jaglaną, gryczaną i ryżową. Jaglana idealnie nadaję się do pieczenia ciast. Gryczana do pizzy, a ryżowa do naleśników.

Enjoy!

OUT

1 komentarz:

  1. nie przeszkadza to, ze nie są do końca takie sypkie jak mąka pszenna?

    OdpowiedzUsuń