Menu

piątek, 7 lutego 2014

Hummus Time



Hummus, czyli pasta z ciecierzycy z sezamem. Pierwszy raz próbowałam hummusu podczas swojej podróży poślubnej, która była całkiem niedawno, także jestem nowicjuszem w tej dziedzinie. Jednak, hummus skradł moje serce na całego.





By przygotować dość spora porcję (z której zarówno współpracownicy jak i rodzina będą zadowoleni):
- szkl. ciecierzycy (korzystam z suchej, nie z puszki),
- 1/4 szkl. sezamu,
- 2 łyżki oliwy sezamowej (jeśli nie posiadacie, może być zwykła oliwa),
- sól i pieprz.

Jeśli będziecie używać ciecierzycy z puszki, możecie spokojnie pominąć ten etap.




Namaczanie- naszą szklankę ciecierzycy namaczamy w wodzie z odrobiną soli. Spokojnie wystarczą 2 godziny. Moja moczyła się całą noc. Po namaczaniu gotujemy ok. 35 minut. Nie wylewajcie wody po ugotowaniu. Przyda się ;)

W między czasie robimy tahini (pastę z sezamu, która jest bazą hummusu)



Sezam mielimy w młynku do kawy na gładką masę dodajemy oliwę. Całość wrzucamy razem z ciecierzycą do blendera. Przyprawiamy. Dolewamy wodę po gotowaniu (lub z puszki). Blenderujemy na wysokich obrotach. Przerywamy i mieszamy, by nie spalić blendera.

Hummus podajemy jako dip (super rozwiązanie na przyjęcia- do pokrojonych w słupki warzyw) lub na kanapki z pietruszką i pomidorem.





Polecam, bo warto!

Smacznego ;)

OUT

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz