Potrzebujemy:
- 1 torebka brązowego ryżu,
- 2 średnie marchewki,
- 2 pomidory,
- 1 czerwoną paprykę,
- 1 małą cebulkę,
- przyprawy: sól, pieprz, płatki chilli.
Ryż brązowy gotujemy na sypko. (Mi zajmuje to około 25 minut).
Chill się pewnie wtrąci, że ona gotuje inaczej.
W miedzy czasie jak gotuje się ryż, obieramy marchewki i ścieramy na tarce o małych oczkach.
Pomidory nacinamy i odparzamy wrzątkiem, by łatwo odeszła skórka.
Paprykę nabijamy na widelec, odkręcamy palnik i opalamy nad gazem. (Nie przejmujemy się, że skórka staje się spalona). Gdy w większości powierzchnia papryki, jest już nadpalona, zawijamy ją w folię aluminiową i wkładamy do lodówki.
Pomidory z papryką blenderujemy na gładki sos. Wyciągamy patelnię, podsmażamy cebulkę, dodajemy startą marchewkę, dolewamy sos pomidorowo-paprykowy, mieszamy. Na sam koniec dosypujemy ryż. gotujemy jeszcze przez około 15 minut na średnim ogniu, energicznie mieszając.
Przepis wydaje się dość pracochłonny i czasochłonny, jednak naszym wynagrodzeniem za ciężką pracę jest pyszny paprykarz.
Polecam serdecznie!
OUT
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz